Les vacunes: mites i dubtes
El passat dia 10 va tenir lloc un taller de salut dedicat a les vacunes.
El va impartir la doctora Amalia Arce, pediatra de l’Hospital de Nens, i la seva exposició va ser tan accessible per al profà com reveladora.
Va parlar dels demostrats beneficis d’un correcte programa de vacunació des de la primera infància, i també de la necessitat d’un altre tipus de vacunes a l’adolescència (entre elles, la del papil·loma, tan indicades, va explicar la doctora, en noies com en nois).
Amb sòlids arguments, es van desmentir els perjudicis que poden ocasionar les vacunes, si bé un ínfim percentatge de la població pot presentar quadres de rebuig. Amb tot això, està absolutament desacreditat que les vacunes puguin produir autisme o qualsevol altre tipus de trastorn, posant en relleu que és una falsa notícia propagada per Andrew Wakefield el 1998.
La publicació “The Lancet”, on havia aparegut l’article, davant l’aclaparadora evidència del fet que Wakefield havia obrat de manera fraudulenta, es va retractar per complet del que havia escrit a l’article i Wakefield va ser expulsat del col·legi professional de metges i inhabilitat per exercir la medicina al Regne Unit.
La doctora Arce va resumir que el que caracteritza el moviment antivacuna és la insolidaritat, ja que “si els altres estan vacunats, per què m’he de vacunar jo?”, fet que pot portar a provocar tragèdies com les viscudes els últims anys en algunes localitats de Catalunya.
Va ser un taller interessantíssim en què Amalia Arce va demostrar una competència indubtable i grans dots de comunicadora. Com que, a més és especialista en tecnopaties (aquesta nova epidèmia de l’era digital, per a la qual encara no hi ha vacuna), l’hem convidat novament perquè imparteixi el taller sobre els riscos de la tecnologia en la infància que tindrà lloc el 28 de novembre i que ens sembla del màxim interès.