1r Dissabte Gran

Feia trenta anys que el primer trimestre es tancava amb una celebració molt esperada per tots: l’Expo.

L’Expo (en el seu origen, “Exposició de Treballs Escolars”) reflectia, per un costat, la tasca realitzada a l’escola durant els primers mesos de curs i, per un altre, aportava novetats creatives (modelatge, pintura, audiovisuals, instal·lacions, maquetes, tecnologia...) que convertien l’escola en un lloc únic, diferent, màgic.

L’Expo tenia una bellesa efímera, només dues hores, de sis a vuit de la tarda, de l’últim dissabte abans de les vacances de Nadal.

Dues hores per gaudir de la feina de quatre mesos, i de l’esforç altruista i intrèpid d’alguns pares i mares i tots els mestres, fet durant les dues setmanes anteriors a la gran cita.

Però, com en tot a la vida i malgrat que possiblement encara tingués més recorregut, consideràvem que havia arribat l’hora del relleu, de canviar la proposta, perllongar la jornada, fer-la més sostenible i lúdica i més participativa.

Així va néixer la nova proposta: el Dissabte Gran, un dia dedicat al retrobament de tota la comunitat escolar, a compartir, a participar i competir amistosament, a gaudir de la companyia mútua, fer esport, ballar, crear, observar, aprendre, improvisar, un dia dedicat a sentir-nos escola.

Aquest és l’esperit del Dissabte Gran i amb aquesta intenció va arrancar aquesta primera edició que esperem que sigui l’inici de moltes altres, fins a arribar a convertir-se en una data tan emblemàtica com ho va ser l’Expo.

El dissabte 14 de desembre, a les 10 del matí, va arrancar el Dissabte davant del Centre Cívic Font de la Guatlla.

Allà s’havia instal·lat una taula de so i un magnífic arc de sortida per a la primera proposta del dia: una cursa solidària a la qual es podia participar aportant provisions per al Banc dels Aliments. La convocatòria va ser tot un èxit. Es van organitzar curses segons l’edat, des dels petits de tres anys fins a la cursa d’adults i exalumnes de l’escola, passant per les categories de Primària. Els tres primers classificats de cada categoria van rebre una copa i tots els nens i nenes participants, una medalla commemorativa.

Tots els corredors van lluir el mateix dorsal: 141219 (la data del Dissabte) i els “Speakers”, el Dani i  el David, van mantenir l’emoció durant la disputa de les proves.

En total, es van recollir ni més ni menys que 420 kg d’aliments, fet que confirma, un cop més, que les famílies de Magòria són un exemple d’altruisme i solidaritat.

A les 11.30 h, la Mariana va dirigir una extraordinària i divertida classe de zumba. Música optimista i moviments elàstics i sincopats van dur l’alegria al barri a més d’un saludable exercici als nombrosos participants que van aplaudir, joiosos, en acabar la sessió.

Després ens vam traslladar al pati de Primària on ja estaven preparades les taules per als tallers: jardineria, papiroflèxia, el gran mural, maquillatge, estampació i ceràmica.

El Joan i la Tati, pare i mare de quart, ens van ensenyar a reproduir plantes aromàtiques (menta) i a construir una curiosa i simpàtica menjadora per a ocells. Cada participant  es va poder endur un test amb la seva planta i una menjadora.

La Rosa Martín, mare de P3 i 1r, ens va delectar amb la seva increïble tècnica de maquillatge, aportant solucions creatives i transmetent els seus coneixements que van entusiasmar els nens i nenes.

La Laia Colet i l’Omar Sherzad, mare i pare de 6è, ens van iniciar en el fascinant món de les formes amb un torn i una cosa tan especial com és el fang. Impagable el seu taller de ceràmica.

L’Olga López, mare de P5, va estimular el nostre camp visual i la nostra imaginació amb el seu taller d’estampació i gravat; també ho van fer la Comissió d’Activitats Familiars amb el seu gran mural i la Mar Conga, amiga d’una família de l’escola, amb un taller de papiroflèxia.

Per la seva banda, els nens i nenes de sisè van gestionar un bar, tant al matí com a la tarda, amb la finalitat d’aconseguir fons per al viatge de final de curs.

Després de la pausa per dinar, a les 17 h es van obrir les classes per poder passejar per l’escola i observar les reformes dutes a terme i sobretot per apreciar els treballs dels nens i nenes de cada curs.

A les 18.30 h, la companyia Txotitelles va entretenir els més petits amb el seu polifacètic espectacle “Circ-Cabaret Armando Rissotto” i, també a les 18.30 h, Jose L. Adserías, reconeguda autoritat en el camp teatral, fundador de la companyia Improshow i pare de P5, ens va enlluernar amb la seva tècnica teatral, amb la seva capacitat pedagògica i de comunicació tot dirigint un taller d’improvisació teatral per a nens i nenes grans i adults.

A les 20 h, els Diables de Magòria van posar el punt final a una jornada inoblidable amb el  tradicional correfoc.

Esperem, com dèiem, que aquest Dissabte sigui l’inici d’un gran dia compartit per tots i totes, que reflecteixi les diverses sensibilitats de l’escola i es converteixi en alguna cosa tan nostra i entranyable com ho va ser l’Expo durant trenta anys.