Taller de Psicologia

Els problemes d'adaptació dels nens (comportament, rendiment escolar, habilitats socials, gestionar la frustració…) solen anar associats a un entorn que no ha sabut exercir les seves funcions en els primers anys de vida i s'ha mostrat incapaç de revertir la situació al llarg de la infància.
D'altra banda, s'està produint un abús-banalització de la teràpia psicològica per a nens que només pateixen un problema d'educació, la qual cosa vol dir (a banda d'altres consideracions) que no és el nen a qui cal atendre sinó el medi en què s'educa.
Paradoxalment l'excés de permissivitat dels primers anys dóna lloc a un excessiu alarmisme quan sorgeixen els primers problemes i convé recordar que el nen evoluciona a base de crisi i oposició, i que per tant el conflicte està assegurat sense que això tingui conseqüències psicopatològiques.
Al taller parlarem de la necessitat de donar la importància justa a cada problema, el contextualitzarem i previndrem la seva aparició (quants TDHA ens estalviaríem tal com veurem).
Explicarem les claus del comportament infantil, perquè conèixer-les resulta molt indicat si es pretén portar a bon fi el procés educatiu dels fills. Per a això ens atindrem al guió següent:

− L'origen del comportament humà: la família. Ampliació del context: l'escola.

− Observacions sobre la banalització de la psicoteràpia.

− Actituds parentals que entrebanquen el desenvolupament infantil. Com evitar-les.

− Actituds parentals que afavoreixen el desenvolupament infantil. Com instaurar-les.

− Objectiu de tot bon procés educatiu: l'autoregulació. Com aconseguir-la.