Els traumes infantils

El dijous 22 de novembre vam realitzar un nou taller de psicologia, a càrrec de Jaime González, psicòleg de l’Escola Magòria. El títol d’enguany va ser Els traumes, infantils: mites i realitat, un tema que va portar-nos a reflexionar i gaudir d’un bon debat.

 

Un trauma és un esdeveniment, afectiu o no, que provoca una impressió, deixa una empremta profunda i duradora en el subconscient. També pot bloquejar les manifestacions emocionals o de qualsevol altre tipus de la persona que l’ha patit...

És important precisar que els traumes, els autèntics traumes, són episodis d’extrema gravetat i, afortunadament, poc corrents.

La vulgarització de la paraula ha contribuït a no considerar la seva autèntica dimensió, i a confondre situacions negatives o simples contratemps amb traumes.

A vegades, amb la millor intenció, determinades actituds de pares i mares desencadenen maneres de comportar-se en els seus fills que els dificulten extraordinàriament l’adaptació al medi.

Aquestes actituds familiars (sobreprotecció, ansietat, inadequada gestió dels divorcis, etc.) no generen traumes, però potencien un patró de comportament malaltís: imatge negativa d’un mateix, baix nivell de frustració, victimisme, dependència.

També inhibeixen l’arma més efectiva dels nens per superar les dificultats: la resiliència.

És important remarcar que l’absència d’un model educatiu (i deixar que els fills decideixin, mal que els pesi a molts, no és un model educatiu) aproxima el nen o la nena a una conducta desadaptada (generadora de possibles traumes).

Al taller vam precisar què és un trauma i el que només ho sembla. Vam combatre tòpics i vam explicar com evitar que una situació traumàtica derivi en un trauma, entre d’altres.

El taller va resultar molt interessant i enriquidor. Vam lliurar un dossier als assistents. Qui vulgui un exemplar del dossier, només cal que el demani a la Secretaria de l’escola.