Jornades de la diversitat

Durant els mesos de gener i febrer vam celebrar, amb motiu (i com a excusa) del 50è aniversari de l’escola, unes jornades familiars sobre la diversitat a l’escola, com es planteja i treballa a l’escola aquest tema. Especialment ens va centrar en la diversitat entorn del sexe i el gènere.

A la primera sessió, dijous, 31 de gener, vam analitzar les “Qüestions de Gènere”, a càrrec de Teo Valls, Pol McIntyre i Esther Pérez. Es neix nen o nena? La identitat d’una persona és permanent? Com ens afecta la rigidesa del binarisme de gènere que ens governa? El Pol i l’Esther, pare i mare de l’escola, van analitzar el seu procés a l’hora d’entendre i acompanyar la necessitat d’identificar-se dins d’un gènere per part de l’infant. El Teo es recolza en la riquesa d’haver habitat els dos llocs per analitzar i qüestionar, sempre en primera persona, el gènere com a construcció social, així com els patrons i els rols, perquè aquesta és una qüestió que ens afecta a tots.

 

A la segona sessió, dijous 21 de febrer, ens vam centrar en “La Diversitat a l’Escola”. Hi van intervenir, l’Ana Martínez, psicòloga, psicoanalista i membre d’una família homoparental, i el Miquel Missé, sociòleg i autor de diversos llibres que incideixen en la problemàtica i la lluita de les persones LGTBI.

L’Ana no solament ens va transmetre la seva visió íntima, humana, directa del dia a dia de les homoparelles, sinó que també va realitzar una lluïda anàlisi psicològica, des de la seva perspectiva de psicoanalista, sobre les dificultats i els tabús que encara han de superar les parelles del mateix sexe, especialment pel que fa a la paternitat-maternitat, alertant que encara queda molt camí per recórrer, tot i que a poc a poc es derroquen barreres i s'aconsegueixen nous objectius.

El Miquel Missé va portar el pes de la sessió, tant per la durada de la seva ponència com per les incisives reflexions que va realitzar sobre les dificultats que el col·lectiu LGTBI, amb especial incidència en les persones Trans, tenen per a ser acceptades amb normalitat en qualsevol entorn social.

Acompanyant-se de manera visual i didàctica per unes projeccions, Miquel va posar en qüestió els estereotips que limiten el propi criteri i que generen prejudicis que contaminen el nostre pensament i la manera com afrontem les relacions.

 

Han estat dues sessions que ens han obert possibilitats de trobada que moltes vegades ens passen desapercebudes, que ens han ensenyat a mirar la realitat d'una altra manera, a considerar altres opcions i a transitar un camí que ara, gràcies a persones com el Teo, l’Esther, el Paul, el Miquel, l’Ana i tantes altres persones, se'ns va obrint. Gràcies per mostrar-nos-ho.