X FESTIVAL INCLÚS

Fa deu anys que el Festival Inclús se celebra a Barcelona i, per primera vegada, hi hem anat. Hem participat en el taller educatiu ‘Inclús Teens’, i ens ha encantat.

Per a qui no el coneix, el seu nom complet és Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona. Durant una setmana, CaixaForum s’omple d’activitats per donar visibilitat a la discapacitat a través del cinema.

Hem pogut gaudir de quatre curtmetratges que tractaven el tema. Després de cada producció, hi ha hagut reflexions i debat per compartir i prendre’n consciència. Han sortit conceptes tan importants com la solidaritat, el respecte, la vergonya, el desconeixement i la imprescindible empatia, entre d’altres.

En acabar, hem continuat tractant el tema a l’escola, en què cadascú ha pogut exposar les seves inquietuds i experiències, hem analitzat el concepte “capacitat”, i també la diferència entre incapacitat i discapacitat. Al cap i a la fi, tots i totes tenim les nostres capacitats, només cal afavorir-les perquè les desenvolupem d’una manera òptima.

Abans de marxar cap a casa, i per mantenir l’espurna de la reflexió i el compromís cap al respecte a la diversitat i l’empatia, ens hem tornat a reunir 5è i 6è per veure el videoclip que el grup Xiula va dedicar a la diversitat, amb la seva cançó “Mirada Estràbica”.

Tot plegat, una bona manera d’obrir la ment a favor de la convivència, el respecte, la diversitat i la solidaritat. Primera experiència al Festival Inclús, hi tornarem.